De vraag stellen, is ‘m beantwoorden

Vandaag las ik voor de zoveelste keer: “Altijd lastig, boeken op tv”. Ja, inderdaad. Zeker als programma’s over boeken ergens in een hoekje van de zenders worden verstopt. Dan is het lastig vínden, boeken op tv. Ik heb stapels boeken gekocht naar aanleiding van boekenprogramma’s die enigszins in de buurt van prime-time werden uitgezonden. Maar goed, als je iets maar vaak genoeg zegt, wordt het vanzelf waar.

Een andere ervaring van vandaag: een broer en zus hebben ruzie. Er wordt wat gekibbeld, een beetje gejend, geduwd en getrokken. Uiteindelijk wordt het het jongste kind te veel – hij slaat zijn zus in het gezicht. Nu grijpt moeder in: “Hoe haal je het in je hoofd om iemand zo maar in zijn gezicht te slaan!!!” Terwijl ze dit uitroept slaat ze hem keihard in het gezicht.

Wie weet dat de één of andere zendercoördinator nog eens een lumineus idee krijgt om lezers enthousiast te krijgen voor een boekenprogramma (tip: luister eens naar  boeken op de radio). Maar of bovenstaande moeder ooit zal snappen hoe haar zoon het in zijn hoofd haalt?